IT proff...?

Klassikaline kõrgkoolidiplom, rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom või erialane kutsetunnistuse (MS/Cisco sertifikaadid jpt) IT-tööturul – millal eelistada üht teisele?

    Enne IT-valdkonda sisenemist tuleks läbi mõelda, millist tööd teha soovitakse ning milline on praegune haridustase.
    Põhikooli lõpetanud noorel on valikud: minna keskkooli ning õppida ülikoolis IT-d; minna kutsekooli ja soovi korral peale seda ülikooli või läbida näiteks tasuta "Alustava veebiarendaja koolitus" (suunatud 16-29.a noortele, kes ei tööta ega õpi). 16-aastasena võiks eelistada koolis õppimist (kas kutse- või keskkool) seetõttu, et tulevikus võib tekkida soov siiski ülikooli minna või hoopis eriala vahetada.
    Keskkooli lõpetanud noorel on valikud: minna kutsekooli, minna ülikooli või minna mõnele tasuta/tasulisele koolitusele. Samuti on võimalus minna tööle mõnele entry-level positsioonile (nt IT-support). Keskkooli lõpetanud noorel soovitaks edasi õppida ning soovi ja võimaluse korral omandada kõrgharidus. Jah on võimalus, et tulevikus asutakse tööle hoopis kolmandal alal, kuid kõrgharidus aitab laiendada silmaringi, arendab inimesena ning avab tunduvalt rohkem uksi. Klassikalise kõrgkoolidiplomi ja rakenduskõrgkooli diplomi vahel pole vaja eelistada üht teisele. Tuleks tugineda sellele, mida täpsemalt õppima soovitakse minna ning siis oma valik teha.
    Juba kõrghariduse omandanud inimestel on samuti üheks variandiks minna kutsekooli või uuesti ülikooli. Vahel võib see uuesti kooli minek olla pere ja töö kõrvalt väga keeruline. Sellisel juhul on võimalus kursusi võtta ning nende toel tööle minna entry-level/junior positsioonile VÕI erialane kutsetunnistus omandada. Kutsetunnistus on mõttekas juhul, kui juba tead oma suunda kindlalt ning on soov asjaga süvitsi minna.
Samuti on hea variant „Vali IT!“ täiskasvanute ümberõppeprogramm, mis kestab 4 kuud, kuid ei garanteeri sulle töökohta ega piisavalt teadmisi. Samas ei garanteeri ükski valik kellelegi midagi - oluline on siiski soov areneda ning olla valmis pingutama.

Minu arvamus tugineb infole https://startit.ee/ veebilehel.

Comments

Popular Posts