Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

 

Üks, mida pead sama tähtsaks kui 1990-ndatel (või isegi tähtsamaks kui enne, uute aspektide lisandumise tõttu)

Rule 4: Respect other people's time and bandwidth ehk austa teiste inimeste aega ja võrguühendust

    Pean seda reeglit eriti tähtsaks just praegusel ajal. Seda seetõttu, et nutitelefonid võimaldavad meil suhelda ükskõik kus ja millal. See tähendab seda, et oleme pea koguaeg kättesaadavad. Kahjuks ei mõista mõned inimesed seda, et inimesele peab jääma vabadus vastata meilidele/sõnumitele siis, kui selleks aega tekib. Olen ise kogenud seda, kui ollakse ärritunud, sest Facebook Messengeris olev “tuluke” on roheline, aga ei vasta kohe sõnumitele. 
    Teiste inimeste aja austamine tähendab ka seda, et tuleks enne mõelda, kui kellelegi kirjutad ja mida kirjutad. Klienditeeninduses kohtab üsna palju seda, et klient kirjutab ettevõttele e-maili küsimusega, millele vastuse leiaks üsna kiiresti kodulehelt. Seega tasuks enne kirjutamist veenduda, et küsimusele tõesti ei ole vastust. Sama kehtib ka Facebooki gruppides postituste kirjutamisega – inimesed võiksid kasutada otsingut, et välistada topelt postituste tegemise. Nii säästab enda kui ka teiste aega.


Üks, mida hindad tähtsuse (täiesti või suurelt osalt) kaotanuks

Rule 8: Respect other people's privacy ehk austa teiste inimeste privaatsust

    Arvan, et antud reegel on suurelt osalt oma tähtsuse kaotanud. Seda seetõttu, et internet on justkui avalik ruum. Kõik, mida jagatakse ja postitatakse, on teistele näha. Inimesed ise peaksid oskama juba mõista, mida on mõistlik teistele näidata ja mida mitte.
    Virginia Shea "Netiquette"-s on välja toodud see aspekt, et teiste asjades (näiteks e-mailides) ei tohiks tuhnida. [1] Sellega ma olen tõesti nõus, sest e-mailid ning muu inimese arvutis olev info on isiklik.    Samas on teises allikas välja toodud, et "Netiquette" privaatsuse austamise alla käib ka see, kuidas kellegi Facebooki lehel leitav info on privaatne. [2] Olen nõus, et ainult sõpradele nähtaval profiilil olev info võiks jääda konkreetsete sõprade teada. Samas olen arvamusel, et inimene ise valib, mida oma Facebooki lehel kuvab ning tuleks arvestada sellega, et seda infot võidakse jagada. Internet on meie “kaaslaseks” olnud juba mõnda aega ning ei tohiks olla uudis, et miski internetis ei ole privaatne. Kui ei soovi, et info leviks, siis on see inimese enda vastutusala mitte kellegi teise oma.


[1] http://www.albion.com/netiquette/rule8.html
[2] https://coursedesign.colostate.edu/obj/corerulesnet.html

Comments

Popular Posts